Pierwszy dzień dożynek upłynął pod znakiem atrakcji dla dzieci, warsztatów, zabaw tanecznych, animacji, ale przede wszystkim festiwalu chleba i pizzy – to właśnie w Pogórskiej Woli już wiedzą, jak wyrabiać zdrowe wypieki.
Jak przekonuje mistrz piekarstwa Artur Ziemacki, najlepsze przepisy to te od naszych cioć i babć, które wiedzą co najzdrowsze.
– Żeby zrobić dobry chleb, musimy mieć dobre składniki. Żeby chleb był smaczny i zdrowy, musimy mieć też aktywny zakwas chlebowy, w którym bakterie będą pracowały i będą tym, co spulchnia ciasto i powoduje, że enzymy zostaną uruchomione. Fermentacja spowoduje, że chleb będzie miał odpowiedni smak i to są takie podstawowe rzeczy. Przepisy są ogólnodostępne, ale można sięgnąć do opinii naszych babć. To bardzo ważne, żeby zaczerpnąć wiedzy z tradycyjnych, domowych przepisów.
Skład szczegółowy pieczywa, wraz ze składnikami mającymi lecznicze właściwości, można modyfikować dowolnie. Czy będzie to bakteriobójcza szałwia, czy antynowotworowa czarnuszka, czy wspomagający trawienie kminek, zależy tylko od naszego podniebienia.
– Przy chlebie należy skupić się na prostocie. Mieszamy mąkę, zakwas, sól i wodę i to jest nasza baza, nad tym pracujemy. Potem w zależności jaką mamy jednostkę chorobową, to dodajemy składniki do niej dostosowane. Robimy różne chleby, z żurawiną, cynamonem, kiełbasą, cebulą – w zależności od tego, co nasze podniebienie uważa za smaczne i co nasz organizm toleruje – podkreśla Ziemacki.
Niedzielne obchody rozpocznie msza św., następnie zgromadzoną publiczność czekają obrzędy dożynkowe, występy chóru dziecięcego, koncerty zespołów ludowych i współczesnych oraz zabawy taneczne. Wszystko to przy Zespole Szkół w Pogórskiej Woli.