Soki, dżemy, przeciery i sosy. Trwa sezon na przetwory. Są one źródłem cennych witamin, a ich smak pozwala wrócić myślami do ciepłych letnich miesięcy w chłodne zimowe wieczory.
Na tarnowskim Burku można spotkać teraz wiele osób, które kupują owoce i warzywa na przetwory.
– Robimy ogórki, pomidory, fasolki, buraki, dżemy, soki. Robimy też przetwory z malin. Porzeczka już praktycznie się skończyła, ale zaraz zacznie owocować aronia. – Ostatnio robiłam przetwory z pomidorów, czyli domowy koncentrat. Wczoraj zrobiłam buraczki z papryką i kompoty. Przyrządziłam też sałatkę wielowarzywną na zimę. Lubię sobie kupić latem różne owoce i warzywa, żeby zgromadzić sobie zapasy na zimę.
Dlaczego warto robić przetwory? Kupione w sklepie dżemy i soki często zawierają dużą ilość cukrów i konserwantów. Przygotowując 'słoiki’ samemu mamy kontrolę nad składem. Dodatkowym atutem domowych przetworów jest ich cena. Przygotowanie samemu przetworów jest tańsze niż kupienie gotowych.
Gospodarze narzekają jednak na tegoroczne zbiory. Ze danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że zbiory zarówno owoców z drzew i krzewów, jak i warzyw gruntowych, są mniejsze niż w roku ubiegłym o odpowiednio 9, 1 i 3 procent.