Zamiast wyrzucać jedzenie, możesz przekazać je potrzebującym. Na Rynku Maślanym w Starym Sączu stanęła „Lodówka Czyńmy Dobro”. Można tu przynieść żywność, z której skorzystają potrzebujący.
Lodówka jest odpowiedzią na problem marnowania żywności i wsparciem dla osób, którym brakuje pieniędzy na jedzenie.
Jest dostępna siedem dni w tygodniu.
– Przynosić można do niej produkty przed upływem terminu ważności. Żywność przyrządzona w domu powinna być opisywana – konieczne informacje to: nazwa potrawy, data jej przygotowania i skład. W przypadku pozostawiania jedzenia w lodówkach obowiązuje podstawowa zasada: Dzielimy się produktami, które sami chcielibyśmy zjeść i otrzymać. W lodówce możemy zostawić warzywa, owoce, ciasta, chleb w opakowaniu, przetwory, a nawet słoik z zupą, której ugotowaliśmy za dużo. Produkty własnego wyrobu należy dokładnie opisać (z czego się składają i kiedy zostały przygotowane). Nie zostawiamy natomiast: surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, artykułów nadpsutych i alkoholu
– informuje Fundacja Forcefit, która jest pomysłodawcą lodówki.