Pasożyty i bakterie przenoszone przez żywność, jeśli nie są kontrolowane, mogą być śmiertelne. Zazwyczaj nie widać ani nie czuć smaku pasożytów i bakterii przenoszonych przez żywność.
Bakteria E. coli
Kiedy mówimy o E. coli, która wywołuje choroby u ludzi, zwykle mamy na myśli E. coli wytwarzającą toksynę Shiga, czyli STEC. Szczepy STEC, najczęściej 0157, wytwarzają toksynę zwaną Shiga, która jest niebezpieczna dla ludzi. E. coli znajduje się zazwyczaj w niedogotowanej wołowinie. Nie widać jej, nie czuć jej smaku ani zapachu. Jeśli ją spożyjesz, możesz doświadczyć skurczów żołądka, wymiotów, gorączki i biegunki – często krwawej. Możesz zmniejszyć swoje ryzyko, gotując dokładnie całe mięso, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 71,1°C.
Giardia (lamblioza)
Zwykle znajduje się w wodzie lub żywności, które zostały skażone odchodami zawierającymi tego pasożyta. Najczęściej zarażasz się giardiami jedząc niedogotowaną wieprzowinę, jagnięcinę lub dziczyznę. Objawy zakażenia to skurcze, gazy, biegunka i mdłości. Wystąpienie objawów może trwać od 1 do 2 tygodni, a ich ustąpienie od 2 do 6 tygodni. W rzadkich przypadkach objawy mogą trwać miesiącami, a nawet latami medicot.pl
Tasiemiec
Większość tasiemców, które atakują ludzi, pochodzi ze spożywania niedogotowanych produktów zwierzęcych – zwłaszcza wołowiny i wieprzowiny – a także skażonych ryb, które są surowe lub niedogotowane. Ludzie mogą żyć z tasiemcem i nie wiedzieć o tym przez miesiące, a nawet lata. Kiedy masz zakażenie tasiemcem, możesz doświadczyć utraty wagi, bólu brzucha i podrażnienia odbytu.
Możesz zapobiec zarażeniu tasiemcem poprzez dokładne gotowanie całego spożywanego mięsa oraz mycie wszystkich owoców i warzyw przed jedzeniem lub gotowaniem z ich użyciem.
Toxoplasmoza
Nie bez powodu uczono Cię, że zawsze należy myć ręce po kontakcie ze zwierzętami. Toxoplasma gondii, mikroskopijny pasożyt wywołujący toksoplazmozę, może rozmnażać się tylko wewnątrz kotów. Do reszty świata dociera poprzez kocie odchody. Jeśli dotkniesz kota z infekcją lub zajmiesz się jego kuwetą bez umycia rąk, możesz łatwo przenieść pasożyta na swoje jedzenie podczas jego obróbki lub przygotowywania. Objawy są podobne do grypy, a toksoplazmoza jest trzecią główną przyczyną śmierci z powodu chorób przenoszonych przez żywność na świecie.
Owsiki ludzkie
Chociaż owsiki zazwyczaj dotykają tylko dzieci, każdy jest narażony na zarażenie. Robaki mogą przedostać się do jedzenia z powodu złej higieny – na przykład dziecko nie myje rąk. Są one również bardzo łatwo rozprzestrzeniane. Jeśli jeden członek gospodarstwa domowego zarazi się, to wszyscy domownicy muszą być leczeni. Robaki żyją w jelitach przez około 5-6 tygodni, po czym umierają, pozostawiając po sobie jaja, które się wylęgają i osiedlają. Najczęstszym objawem zakażenia pinworm jest swędzenie wokół odbytu – objaw, który może prowadzić do większego zarażenia, ponieważ dzieci drapią dotknięte miejsce i przenoszą robaki i jaja z powrotem do ust i twarzy.