Jak nie zmarnować jedzenia po świętach? W Tarnowie jest punkt, w którym można podzielić się żywnością

9B7A6DE6 3507 4B44 8CA1 A28A67FC8802

Każdego roku w gospodarstwach domowych marnowanych jest około 3 milionów ton żywności. Marnotrawstwo jedzenia szczególnie przypada na okres świąteczny, kiedy to wielu z nas przygotowuje zbyt duże ilości jedzenia.

W Tarnowie działa tzw. Jadłodzielnia, gdzie można przynosić żywność.

Tarnowianie, z którymi rozmawiał reporter RDN przyznają, że to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru zakupionych produktów.

– Słyszy się w mediach, że warunki życia są coraz cięższe i trzeba oddać dobre jedzenie dla ludzi, którzy tego potrzebują. – W święta dużo ludzi wyrzuca żywność, a można je oddać, aby inni mogli skorzystać. – Potrzebne są takie miejsca, żeby nie niszczyć jedzenia i aby ktoś inny mógł skorzystać. – Dużo jest ludzi potrzebujących i gdyby zostało mi coś do oddania, to z pewnością bym to zrobiła. Na pewno tak zrobię następnym razem.

Tarnowska Jadłodzielnia znajduje się tuż przy wejściu do centrum handlowego przy u. Hodowlanej 6. Przekazać można m.in. pieczywo, warzywa, owoce oraz konserwy.

W Jadłodzielni nie należy zostawiać m.in. surowego mięsa oraz jaj, kremów, otwartych puszek czy słoików z przetworami, które miały kontakt z pleśnią oraz żywności przeterminowanej lub nadjedzonej.

 

Autor: Marcin Hebda

Exit mobile version