Precyzyjne, fantazyjne zdobienia z białego i kolorowego lukru zapewniły Dawidowi Rymanowskiemu, uczniowi Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie, II miejsce w Konkursie Artystycznego Dekorowania Pierników.
Reporterce Radia RDN Małopolska Dawid Rymanowski zdradził tajniki mistrzowskiego zdobienia tych ulubionych świątecznych ciastek.
– Chęci i czas. Jednak trzeba mieć też talent i wyobraźnię. Tematem tegorocznego lukrowania były anioły. Stąd wziąłem pomysł polukrowania pierników w symbole Małopolski, czyli kwiaty ludowe, które przeniosłem na te anioły. Chciałem też pokazać inne motywy, które mogłem przenieść na te pierniki artystyczne. Oczywiście wszystko jest z lukru jadalnego. Każdy element jest z lukru, z cukru pudru i białka. I tylko tyle potrzeba. No i, oczywiście, barwniki jadalne oraz te syntetyczne.
Ogólnopolski Konkurs Artystycznego Dekorowania Pierników 'Dekor- Piernik- Ar’ dla uczniów szkół gastronomicznych odbył się po raz trzeci. W finale, który miał miejsce w Żychlinie, Dawid zachwycił jury precyzją i pomysłowością wykonanej przez siebie dekoracji.