Miód, pierzga czy mleczko pszczele – naturalne sposoby na odporność i przeziębienie wciąż są popularne.
Łukasz Bętkowski z radiowego sklepu „Klasztorna Spiżarnia” potwierdza, że w sezonie infekcji coraz więcej klientów pyta o produkty pszczele.
– Nadchodzący wielkimi krokami sezon jesienno-zimowy, zmusza ludzi do poszukiwania naturalnych sposobów walki z przeziębieniami. Klienci pytają o miody najbardziej popularny miód, to mód spadziowy ze spadzi iglastej, który działa przeciwzapalnie, zwalcza uporczywy kaszel i jest dobry na przeziębienie. Klienci chętnie kupują również produkty pszczele, takie jak pierzga, pyłek kwiatowy, oraz syropy owocowe.
Za duży słoik miodu spadziowego zapłacimy około 80 złotych. Za pyłek pszczeli trzeba zapłacić 26 zł, pierzga jest droższa – za słoiczek tego cennego produktu zapłacimy 40 zł. Miód smakowy, np. z cytryną i imbirem, kupimy za ok. 30 zł.