Koniec wakacji to dobry czas na przygotowanie domowych spiżarni na jesień i zimę – mówią tarnowianki.
W rozmowie z reporterem RDN Małopolska przekonują, że własne przetwory są najzdrowsze i najsmaczniejsze.
– Robię ogórki, dżemy z owoców, do słoików śliwki. – Ogórki robię kiszone przede wszystkim, przeciery z jabłek. Teraz właśnie mam zamiar robić sok z winogron. – Trochę kompotów, różnych, zaczynając od truskawek kończąc na śliwkach, a potem dżemów trochę robię, wiśniowych na przykład, są fantastyczne. – Robię przetwory, tak! Na zimę mam buraków narobione, ogórków, soków. Będę się dzielić z sąsiadkami.
Końcówka sierpnia sprzyja przygotowywaniu kiszonek i konfitur ze względu na dużą dostępność warzyw i owoców u sprzedawców lokalnych lub takich pochodzących z prywatnych upraw.
Własne przetwory są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Kiszonki i przeciery są bogatym źródłem witaminy C, która ma znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu, a dodatkowo wzmacnia układ immunologiczny. Witaminy E i beta-karoten, wspomagają trawienie oraz wykazują korzystne działanie na mikroflorę jelitową.
Autor: Wydawca, Łukasz Bętkowski



![Brama Miasta ma być nową wizytówką Nowego Sącza. Co na to mieszkańcy? [ZDJĘCIA] 4 wizualizacja](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/1-350x250.jpg)

![Przetarg na basen, modernizacje dróg i budowa oczyszczalni. Gmina Grybów chce w nowym roku wydać na inwestycje ponad 46 mln złotych [WIDEO] 6 Migacz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Migacz-350x250.jpg)






![Były tańce, śpiew i pokaz mody - seniorzy z Wojnicza pokazują, jak się bawić [ZDJĘCIA] 13 IMG 1335](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1335-120x86.jpg)

