Ile chlebów jedzą pielgrzymi? Jak się parzy pielgrzymkową herbatę?

IMG 3201

Coraz więcej chleba i herbaty trafia na pielgrzymkowy szlak. Dba o to dział zaopatrzenia, w którym pracuje kilkadziesiąt osób. Kierownikiem zaopatrzenia PPT jest ks. Piotr Fiksak. 

Z dnia na dzień przybywa osób, które korzystają z chleba i herbaty. Dziennie zamawiamy ok. 700 bochenków chleba i tyle zjadają pielgrzymi. Herbata jest nawet w tysiącach litrów, dajemy także wrzątek do przygotowania np. kawy czy zupy – mówi ks. Piotr Fiksak.

Jak powstaje pielgrzymkowa herbata?

Cysterny tankowane są w mleczarniach na trasie pielgrzymki. Zaparzana jest w nich herbata. Jak to robimy? Szyjemy z tetry worki, wrzucamy do nich ok. 3 litrów granulatu i zawiązujemy na sznurku. Sznurek wrzucamy do jednej z komór cysterny. W czasie jazdy, zanim samochód – cysterna dotrze do pielgrzymów, herbata jest już zaparzona. Jest pokutna, czyli gorzka – dodaje.

A co do herbaty?

Pielgrzymi mogą kupić na stoiskach handlowych m.in. leczo, zapiekanki, owoce, napoje, zupy. Wciąż przydatne są konserwy, które pielgrzymi zabrali z domów. Można je też kupić na stoiskach.

Exit mobile version