Coraz więcej chleba i herbaty trafia na pielgrzymkowy szlak. Dba o to dział zaopatrzenia, w którym pracuje kilkadziesiąt osób. Kierownikiem zaopatrzenia PPT jest ks. Piotr Fiksak.
– Z dnia na dzień przybywa osób, które korzystają z chleba i herbaty. Dziennie zamawiamy ok. 700 bochenków chleba i tyle zjadają pielgrzymi. Herbata jest nawet w tysiącach litrów, dajemy także wrzątek do przygotowania np. kawy czy zupy – mówi ks. Piotr Fiksak.
Jak powstaje pielgrzymkowa herbata?
– Cysterny tankowane są w mleczarniach na trasie pielgrzymki. Zaparzana jest w nich herbata. Jak to robimy? Szyjemy z tetry worki, wrzucamy do nich ok. 3 litrów granulatu i zawiązujemy na sznurku. Sznurek wrzucamy do jednej z komór cysterny. W czasie jazdy, zanim samochód – cysterna dotrze do pielgrzymów, herbata jest już zaparzona. Jest pokutna, czyli gorzka – dodaje.
A co do herbaty?
Pielgrzymi mogą kupić na stoiskach handlowych m.in. leczo, zapiekanki, owoce, napoje, zupy. Wciąż przydatne są konserwy, które pielgrzymi zabrali z domów. Można je też kupić na stoiskach.









![Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych [16.11.2025] 10 IMG 0260](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_0260-120x86.jpg)

![Św. Jan Paweł II patronem szkoły w Jamach [25.10.2025] 12 fot. ks. Tomasz Śpiewak - Diecezja Tarnów](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/jamy-003_54878613571_o-120x86.jpg)
![To wpłynie na pacjentów w regionie. Sądeckie Pogotowie Ratunkowe czekają zmiany [WIDEO] 13 Bodziony](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/Bodziony-120x86.jpg)

