Coraz więcej chleba i herbaty trafia na pielgrzymkowy szlak. Dba o to dział zaopatrzenia, w którym pracuje kilkadziesiąt osób. Kierownikiem zaopatrzenia PPT jest ks. Piotr Fiksak.
– Z dnia na dzień przybywa osób, które korzystają z chleba i herbaty. Dziennie zamawiamy ok. 700 bochenków chleba i tyle zjadają pielgrzymi. Herbata jest nawet w tysiącach litrów, dajemy także wrzątek do przygotowania np. kawy czy zupy – mówi ks. Piotr Fiksak.
Jak powstaje pielgrzymkowa herbata?
– Cysterny tankowane są w mleczarniach na trasie pielgrzymki. Zaparzana jest w nich herbata. Jak to robimy? Szyjemy z tetry worki, wrzucamy do nich ok. 3 litrów granulatu i zawiązujemy na sznurku. Sznurek wrzucamy do jednej z komór cysterny. W czasie jazdy, zanim samochód – cysterna dotrze do pielgrzymów, herbata jest już zaparzona. Jest pokutna, czyli gorzka – dodaje.
A co do herbaty?
Pielgrzymi mogą kupić na stoiskach handlowych m.in. leczo, zapiekanki, owoce, napoje, zupy. Wciąż przydatne są konserwy, które pielgrzymi zabrali z domów. Można je też kupić na stoiskach.




![Wiara w Chrystusa trwa tu od kilkudziesięciu pokoleń. Parafia Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Jazowsku świętowała jubileusz 800-lecie istnienia [ZDJĘCIA] 5 parafia Jazowsko](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/parafia-Jazowsko-350x250.jpg)

!["To punkt wskazujący właściwą drogę i relację do Chrystusa". Konsekracja nowego ołtarza w kościele św. Andrzeja Apostoła w Polnej [ZDJĘCIA] 8 konsekracja 1](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/konsekracja-1-350x250.jpg)




![Tragedia w powiecie limanowskim. Pożar i śmierć kobiety [ZDJĘCIA] 13 fot. OSP Łososina Górna](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/pozar_krosna_osp_lososina-120x86.jpg)

