Pielgrzymi poznali smak pierwszych przemaszerowanych kilometrów, ale też gościnności mieszkańców regionu. W trakcie postoju, przy kościele w Łęgu Tarnowskim, pątnicy mogli poczęstować się przygotowanymi przysmakami.
– Jemy rogaliki drożdżowe z serem, są pyszne. Są też ciasta z borówkami i śliwkami. Teraz czas na kawę. Potrzebna była od rana – opowiadają reporterce RDN pątnicy z grupy B. – Wszystko jest rewelacyjne, spróbowałem trzy rodzaje jabłecznika. Bardzo dobre i serdecznie dziękujemy za poczęstunek.
Poczęstunek dla pielgrzymów przygotowali m.in. miejscowa parafia, Stowarzyszenie Rozwoju Sołectwa Wsi Bobrowniki Wielkie, a także Koło Gospodyń 'U Marysi” w Łęgu Tarnowskim.
– Mieszkańcy chętnie odpowiedzieli na prośby wszystkich organizacji, które działają na terenie parafii w Łęgu Tarnowskim. Są ciasta, kanapki, kawa, herbata, owoce i warzywa. Ludzie przekazali bardzo dużo wody mineralnej. Przywozili palety wody dla pątników – mówią panie, które zajmowały się przygotowaniem poczęstunku.
– Pielgrzymom życzymy szczęśliwego dojścia do Częstochowy, uklęknięcia przed obrazem Matki Bożej i żeby pogoda im dopisywała – mówiły panie Bożena, Elżbieta i Małgorzata, które były gośćmi studia pielgrzymkowego.
W Łęgu Tarnowskim odpoczywali pielgrzymi z grup cz. B, którzy wieczorem dotrą do Zabawy. Część A pielgrzymki zakończy pierwszy dzień PPT w Szczepanowie i okolicach.
Także mieszkańcy innych miejscowości przygotowali poczęstunek dla pielgrzymów. W upalny dzień pątnicy bardzo chętnie korzystali zwłaszcza z wody mineralnej.