Tłuszcz prawdopodobną przyczyną skażenia wody w Grybowie. Będą kontrole restauracji i zakładów

Pawel Fyda

Tłuszcz był prawdopodobną przyczyną skażenia studni na ujęciu wody w Grybowie. Miasto zbada teraz, czy lokalne punkty gastronomiczne i zakłady przetwórcze posiadają sprawne separatory olejów.

Jak mówił na antenie radia RDN Nowy Sącz burmistrz Grybowa Paweł Fyda, kontrola ma wykazać, czy w tych miejscach nie doszło do złego gospodarowania odpadami.

Zbadamy, czy ten punkty są wyposażone w separatory olejów, czy są one opróżniane w odpowiednich okresach, czy te odpady są utylizowane, a więc czy same separatory są prawidłowo eksploatowane.

Paweł Fyda jeszcze raz przeprosił mieszkańców za niedogodności związane z brakiem wody pitnej i dodał, że sprawę będzie chciał wyjaśnić do samego końca.

Na dalszym etapie przeprowadzone zostaną też kontrole techniczne ujęć. Miasto chce między innymi przyjrzeć się sprawie ich modernizacji w roku 2011.

Exit mobile version