– To tradycja, którą kultywujemy od lat – mówią tarnowianie, którzy na wigilijną wieczerzę chętnie serwują karpia.
Rybę najczęściej kupują u hodowców, i jak mówią reporterowi RDN, karp musi być na wigilijnym stole.
– Oczywiście, że będzie karp. Zawsze jest i w tym roku również. – Będzie karp jak co roku. Dostałam już od znajomego. – Oczywiście, że będzie. W tym roku już kupiłam u hodowcy i będzie na stole wigilijnym, bo to nasza tradycja. – Dla mnie może być i może nie być. Zazwyczaj są inne ryby, takie już gotowe. – Zawsze jest karp.
Jak mówią radiu RDN hodowcy karpia z Nowych Żukowic, w tym roku tarnowianie dużo wcześniej pomyśleli o zakupieniu karpia.
– Bardzo duże zainteresowanie. Ludzie dużo wcześniej w tym roku do nas przychodzą co nas bardzo cieszy, bo im wcześniej sprzedamy tym dla nas wcześniej są święta. Ryby są zdrowe, żaden COVID na nich nie oddziałuje, dobra rybka. Jeden karp waży od kilograma do nawet 3,5 kg.
Ceny za kilogram ulubionej wigilijnej ryby Polaków to około 20 zł.