Jak zrobić pizzę dla wnuczka – warsztaty kulinarne dla seniorów

3ae631aewarsztaty

Babcie i dziadkowie, którzy pragną zaimponować młodemu pokoleniu umiejętnością przyrządzania prawdziwej włoskiej pizzy, będą mogli się nauczyć tej sztuki.

W poniedziałek i wtorek (29 i 30 listopada) Tarnowska Fundacja Kromka Chleba organizuje warsztaty kulinarne dla seniorów.

Warsztaty prowadzić będzie Łukasz Hrabia, uhonorowany tytułem Maestro Pizzaiolo. Do udziału w nich zachęca Anna Czech, prezes Fundacji Kromka Chleba.

– To będą bardzo ciekawe warsztaty. Tym razem nie będzie to polskie jedzenie, ale popularna wśród naszych rodaków pizza, zwłaszcza neapolitańska. Seniorzy doskonale znają przepisy naszej kuchni staropolskiej, ale te modne, szczególnie wśród młodzieży, może mniej. Zdobycie takiej umiejętności to nie lada sprawa i można coś bardzo ciekawego wnieść do rodziny i na przykład upiec lepszą pizzę niż potrafią wnuki czy dzieci. To fajna sprawa!

Warsztaty kulinarne są częścią kampanii społecznej 'Przyjaźni seniorom. Złam stereotypy!’ prowadzonej przez Fundację.

– Chodzi o to, aby ukształtować w społeczeństwie, szczególnie wśród ludzi młodych, postawy empatyczne wobec osób starszych. Celem tej kampanii jest właśnie przełamywanie stereotypów, jeśli chodzi o podejście do osób starszych. Osoby starsze są bardzo cenne. To takie diamenty w społeczeństwie. Mają wiele doświadczenia i mądrości życiowej. Chcemy ukształtować taką postawę, aby pomagać zrozumieć marzenia, pomagać w spełnianiu się osobom starszym i stworzyć im warunki, przestrzeń do życia, do radości.

Warsztaty kulinarne odbędą się 29 i 30 listopada o godz. 12.00 w Tarnowskim Uniwersytecie Trzeciego Wieku przy Pl. Kazimierza Wielkiego 5 w Tarnowie. Ponieważ z racji pandemii liczba miejsc jest ograniczona, należy się na nie zapisać pod nr telefonu: (14) 656-02-36.

Kampania jest współfinansowana ze środków otrzymanych od Ministra Rodziny i Polityki Społecznej w ramach programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych 'Aktywni+’ na lata 2021-2025.

Exit mobile version