Wzmacnia serce, koi nerwy, pomaga w przeziębieniu – miód to samo zdrowie – przekonywał w programie Bez Skierowania pszczelarz z pasieki Barć Kamianna Jacek Nowak.
Podkreślał jednocześnie, że miód nie może zastąpić leczenia. Osoby, które leczą się z powodu różnych chorób nie mogą odstawiać lekarstw na rzecz miodu.
– Miody wspomagają leczenie, chronią przed chorobami, czasami nawet ochronią całkowicie, ale nie mogą być traktowane jako lekarstwo w żadnym momencie. I tutaj proszę sobie nie obiecywać, że jeżeli ja będę jadł miód to ja nigdy nie zachoruję albo się wyleczę. Jednak ci, którzy jedzą miód na co dzień, nie od święta, nie w momencie kiedy zachorują, mają dobrze przygotowany organizm, bo nie ma nic lepszego jak dobry pokarm. Ja chętnie porównuję to do samochodu. Jeżeli od początku lejemy dobry olej, dobre paliwo, to takie auto długo dobrze i bezawaryjnie chodzi.
W programie Bez Skierowania Jacek Nowak mówił, że po miód powinny sięgać m.in. osoby z nadciśnieniem. W tym przypadku sprawdzi się każdy rodzaj miodu. Tym, którzy mają problemy trawienne lub dokucza im zgaga polecany jest miód akacjowy. Przy przeziębieniu i grypie najlepiej sprawdza się miód spadziowy. Miód wrzosowy polecany jest przy chorobach dróg moczowych, miód rzepakowy poprawia kondycję i wzmacnia serce.
– Miody powinny stać na naszym stole cały dzień, miody powinny być w codziennym żywieniu. Można go dodawać do owsianek, płatków, a najlepiej smakuje na kromce chleba z białym serem.
Jacek Nowak poleca też leczniczy napój, który polega na rozpuszczeniu kilku łyżeczek miodu w ostudzonej wodzie i pozostawieniu jej na noc do odstania. Kolejnego dnia rankiem, można dodać sok z wyciśniętej cytryny i tak przygotowaną mieszaninę wypić.
https://www.rdn.pl/audycje/bez-skierowania