Gofry to jeden z ulubionych przysmaków nie tylko dzieci, ale również osób dorosłych. Świadczy o tym choćby ich ogromna podaż na rynku oraz ilość różnorodnych urządzeń do ich wypiekania. Interesuje Cię gofrownica gastronomiczna? Sprawdź, jak ją wybrać do swojego lokalu!
1. Jakie gofrownice gastronomiczne są dostępne na rynku?
2. Gofrownica gastronomiczna na miarę potrzeb
3. Nie tylko profesjonalna gofrownica, ale i witryna chłodnicza
Gofrownica do użytku domowego to zwykle niewielkie urządzenie, w którym można jednocześnie przygotować dwa niewielkie gofry. Bardziej zaawansowane modele mają wymienne płytki i pozwalają upiec gofry w nietypowym kształcie. Modele profesjonalne wyglądają podobnie, jednak charakteryzuje je znacznie większa moc i wytrzymałość.
Jakie gofrownice gastronomiczne są dostępne na rynku?
Urządzenie, które ma służyć do wypiekania gofrów w lokalu gastronomicznym, musi być wytrzymałe i trwałe. Ważna jest nie tylko jakość gofrownicy, ale również jej rodzaj. Profesjonalna gofrownica pozwala zwykle na wypiekanie dwóch klasycznych gofrów, a więc tych w kształcie prostokąta. Urządzenia przeznaczone do większych lokali mogą wypiekać jednocześnie nawet cztery gofry, zarówno duże, jak i mniejsze. Prawdziwym hitem na rynku jest gofrownica bąbelkowa z gastroprodukt.pl/gofrownica, a więc urządzenie, dzięki któremu można przygotować pyszne gofry bąbelkowe. Ich podanie jest nieco inne niż podanie klasycznych gofrów. Co prawda używa się tych samych dodatków, jednak w przypadku gofrów bąbelkowych, dodatki znajdują się w środku gofra zwiniętego niczym rożek do lodów.
Gofrownica gastronomiczna na miarę potrzeb
Profesjonalne gofrownice gastronomiczne są urządzeniami, dzięki którym można przygotować pyszne, chrupiące gofry z każdego ciasta, zarówno tego świeżego, jak i gotowego lub mrożonego. Za każdym razem powinny zapewniać produkt najwyższej jakości, a więc pachnący, chrupiący wafel, na którym można umieścić dowolne dodatki.
Uzyskanie pożądanego efektu jest jednak zależne od rodzaju gofrownicy, w jaki zaopatrzył swój lokal jego właściciel. Największym powodzeniem cieszy się gofrownica elektryczna, a więc model zasilany jak każde, inne urządzenie. Do przygotowywania gofrów potrzebna jest profesjonalna gofrownica wykonana z wytrzymałych materiałów, najlepiej stali nierdzewnej, dzięki którym urządzenie wytrzyma długą pracę w wysokiej temperaturze. W wielu lokalach niezawodna okazuje się być gofrownica profesjonalna, w której znajdują się płyty żeliwne. Zapewniają one możliwość wypiekania gofrów w bardzo wysokiej temperaturze, a tym samym uzyskania idealnej chrupkości. Dobra gofrownica przemysłowa jest wyposażona w wyjmowane płyty grzewcze, które bez problemu można umyć po zakończonej pracy urządzenia. Przydatną funkcją jest również regulacja temperatury, dzięki której do wypiekania gofrów można używać różnego rodzaju ciasta. Jeśli w restauracji mają być podawane również nietypowe desery, warto zaopatrzyć się w model z wymiennymi płytkami, np. w kształcie serca lub zwierzątek. Liczą się również wymiary urządzenia oraz obudowa, która powinna być odporna na działanie wysokiej temperatury i łatwa do utrzymania w czystości.
Kupując profesjonalne urządzenie do wypiekania gofrów, warto zwrócić uwagę również na elementy pozornie niezwiązane z samym urządzeniem. Najważniejszy jest serwis gwarancyjny, a więc opieka serwisu związanego ze sprzedawcą lub samym producentem, dzięki której urządzenie zostanie szybko naprawione na wypadek nagłej awarii. Najniższa cena nie zawsze idzie w parze z jakością, dlatego chcąc wybrać solidne urządzenie, warto postawić na sprawdzonych dostawców, np. gastroprodukt.pl/gofrownica-gastronomiczna.
Nie tylko profesjonalna gofrownica, ale i witryna chłodnicza
Gofry podawane są zarówno w restauracjach, jak i food truckach czy zwykłych budkach gastronomicznych na terenie całej Polski. Wysoka jakość wykonania samych wafli, jaką zapewniają gofrownice gastronomiczne, musi iść jednak w parze z wysoką jakością dodatków. Aby gofry były pyszne, musi im towarzyszyć prawdziwa bita śmietana, słodki sos, owoce lub kolorowe posypki. Wiele z nich powinno być przechowywanych w chłodnym miejscu, aby zachować ich świeżość i wydłużyć czas przydatności do spożycia. Jednocześnie ważna jest ekspozycja poszczególnych dodatków, dlatego, aby połączyć obie funkcje, w lokalach gastronomicznych pojawia się przeszklona witryna chłodnicza z gastroprodukt.pl/szafy-witryny-przeszklone. Dzięki niej można zarówno przedłużyć świeżość produktów, jak i zapewnić ich estetyczną ekspozycję. Chcąc podać gofry z bitą śmietaną i owocami, można wykorzystać przesyłowy syfon do śmietany, a na nią położyć wcześniej przygotowane i przechowywane w ladzie chłodniczej dodatki, np. owoce lub czekoladowe dekoracje.
Podwójna gofrownica wysokiej jakości oraz profesjonalna witryna chłodnicza to sprzęty, których nie może zabraknąć w żadnej restauracji lub kawiarni podającej gofry. Dzięki nim ten pyszny deser będzie zawsze świeży, a spożywający go goście zadowoleni ze smaku i wyglądu.