Organizowanie domówki zawsze kojarzy Ci się z wielkimi zakupami, długimi godzinami spędzonymi w kuchni oraz wielkim bałaganem po wyjściu gości? Są na to sposoby, choć sprzątania raczej nie da się uniknąć. Można zamówić jedzenie lub poprosić znajomych o przyniesienie swoich przekąsek, można też podejść do sprawy z pomysłem.
Kurczak w panierce to dobre rozwiązanie, gdyż lubią go dosłownie wszyscy (nie licząc wegan i wegetarian, ale z myślą o nich możesz podać nuggetsy roślinne). Na dodatek daje duże możliwości na skomponowanie ciekawego menu. Wystarczy usmażyć pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych lub innej panierce, podzielić ją na kawałki i podawać pod postacią stripsów, w burgerach, tortilli, a nawet w chicken dogach!
Jak zrobić chrupiące skrzydełka i stripsy?
Przyda Ci się frytownica lub głęboki garnek wypełniony olejem. Oprócz kurczaka możesz usmażyć również inne dodatki, które uzupełnią domówkowe menu – frytki lub onion ringsy. Podstawą jednak jest pierś z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać złociste stripsy, oraz skrzydełka, dla tych co lubią obgryzać kosteczki. Po wpisaniu w wyszukiwarkę frazy „panierka do kurczaka przepis” znajdziesz wiele sposobów na to jak zrobić kurczaka niczym z KFC. Najbardziej niezawodna jest tradycyjna mąka, która w połączeniu z maślanką tworzy idealną zawiesinę nadającą się do smażenia w głębokim oleju. Jego temperatura powinna wynosić ok. 200 stopni. Warto nieco mocniej rozgrzać olej, ponieważ wrzucone doń zimne kawałki kurczaka w panierce obniżą temperaturę. Smażysz je od 3 do 5 minut i gotowe!
Chicken burger – przepis
Jeśli kurczak w panierce jest już usmażony pod postacią stripsów, pora zatem podać go na stół. Tak naprawdę wystarczy wyłożyć kawałki na paterę w towarzystwie sosów i frytek. Ale żeby było różnorodnie możesz przygotować również burgery z kurczaka. Wybierz odpowiednie bułki (w zależności od upodobań) oraz ulubione warzywa i sosy, czyli co masz akurat pod ręką. W tym zakresie możliwości jest wiele. Super sprawdza się na przykład bardzo proste połączenie kawałków kurczaka, sałaty lodowej, majonezu i ketchupu. Jeśli chcesz jednak bardziej wymyślny przepis to polecamy wypełnić bułkę kurczakiem, rukolą, serem cheddar, zgrillowanym bekonem, czerwoną cebulą, majonezem i pikantną salsą. Możesz też pokroić dowolne warzywa i dać gościom wolną rękę w komponowaniu własnych burgerów.
Kurczak w panierce – co jeszcze można z niego wyczarować?
Jeśli zamienisz bułki na placki do tortilli to masz gotowy patent na pyszne wrapy. Tutaj też inwencja należy do Ciebie. Kawałki kurczaka w panierce można dowolnie komponować z innym mięsem, serami, warzywami, niektórymi owocami (np. mango, czy ananas) i sosami. Co stoi na przeszkodzie, żeby zastąpić nimi parówkę w hot-dogach, albo położyć je na zapiekankę lub pizzę? Jeśli wcześniej usmażysz odpowiednią ilość stripsów w chrupiącej panierce to połowa pracy za Tobą.
Potraktuj to jak bazę do dalszych eksperymentów. Stripsy nie tylko nadają się do wypełnienia burgerów, hot-dogów, tortilli, czy sałatek. Złociste, postrzępione kawałki mają potencjał, by je ciekawie podać, nadziewając np. na wykałaczkę, wraz z kolorowymi warzywami w ramach ozdoby i dopełnienia przekąski. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że smażone w głębokim oleju długo trzymają ciepło. Nawet po wystygnięciu super smakują! Możesz mieć pewność, że każdemu przypadną do gustu. Kto nie lubi od czasu do czasu zajechać do KFC niech pierwszy rzuci frytką!