Wymioty, biegunka, mdłości, ból brzucha – to tylko najlżejsze objawy zatrucia salmonellą. Przy wysokich temperaturach łatwo trafić na skażone jedzenie. Jak się przed tym bronić?
– Najważniejsza jest sterylność – mówi kierownik Sekcji Nadzoru Higieny Komunalnej w tarnowskim sanepidzie Danuta Izajasz.
– Higiena rąk, higiena produktów, które przynosimy do domu. Głównie chodzi o jajka czy mięso. Trzeba wszystko dokładnie umyć, odpowiednio przygotować, ugotować lub ewentualnie sparzyć w przypadku jajek – podkreśla.
Jak dodaje Danuta Izajasz, warto zwracać uwagę na jakość wybieranej przez nas żywności.
– Przede wszystkim należy kupować z pewnych źródeł. Wszelkiego rodzaju produktów, które mogą budzić nasze wątpliwości, należy nie kupować.
Objawy zatrucia salmonellą występują najczęściej od 6 do 72 h po spożyciu skażonego posiłku.