Wymioty, biegunka, mdłości, ból brzucha – to tylko najlżejsze objawy zatrucia salmonellą. Przy wysokich temperaturach łatwo trafić na skażone jedzenie. Jak się przed tym bronić?
– Najważniejsza jest sterylność – mówi kierownik Sekcji Nadzoru Higieny Komunalnej w tarnowskim sanepidzie Danuta Izajasz.
– Higiena rąk, higiena produktów, które przynosimy do domu. Głównie chodzi o jajka czy mięso. Trzeba wszystko dokładnie umyć, odpowiednio przygotować, ugotować lub ewentualnie sparzyć w przypadku jajek – podkreśla.
Jak dodaje Danuta Izajasz, warto zwracać uwagę na jakość wybieranej przez nas żywności.
– Przede wszystkim należy kupować z pewnych źródeł. Wszelkiego rodzaju produktów, które mogą budzić nasze wątpliwości, należy nie kupować.
Objawy zatrucia salmonellą występują najczęściej od 6 do 72 h po spożyciu skażonego posiłku.



![Tragedia w powiecie limanowskim. Pożar i śmierć kobiety [ZDJĘCIA] 4 fot. OSP Łososina Górna](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/pozar_krosna_osp_lososina-350x250.jpg)
![Sportowcy z Wojnarowej doczekają się nowego stadionu. Ruszyła budowa [ZDJĘCIA] 5 wojnarowa boisko budowa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/wojnarowa_boisko_budowa-350x250.jpg)
![Chełmiec będzie miastem? Obietnice gminy, ale też wątpliwości mieszkańców [ZDJĘCIA] 6 chelmiec miastem](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/chelmiec_miastem-350x250.jpg)



![Światowy Dzień Pamięci Ofiar Wypadków Drogowych [16.11.2025] 10 IMG 0260](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_0260-120x86.jpg)




