Regionalne smakołyki, dobra muzyka i urokliwe miejsce – na Małopolski Festiwal Smaków w Tuchowie zjechały tłumy gości chętnych kulinarnych doznań. Mieszkańcy regionu się nie zawiedli bo organizatorzy zapewnili wachlarz smaków okraszony ciekawymi występami na scenie.
– Nie spodziewałam się takich pyszności – mówi jedna z mieszkanek.
– Sernik najlepszy na świecie. Sama robię najlepszy, ale ten przebił. Ze Starego Sącza dziś specjalnie przyjechaliśmy do Tuchowa. – Pyszne, pyszne, ogólnie jest bardzo interesująco. – Bardzo nam smakuje, wszystko bardzo smaczne. Pierożki tutaj za rogiem świetne, super ciasto. – Wszystko smakuje bardzo – chwalą zgromadzeni goście.
– Wszystko świeże i od lokalnych dostawców – mówią panie z Koła Gospodyń Wiejskich.
– Dzisiaj mamy bigosik na bogato, z gulaszem. Mamy kapustę z grochem, zupę grzybową, proziaki. Wszystko bardzo smakuje, wszyscy chwalą. – Smalczyk z fasoli z Białego Jasia, groszek zielony i limonka do tego i czosnek. Bardzo dobrze schodzi. Mamy jeszcze pyszne ślimaki z kapusty. – Paszteciki z barszczem, schab ze śliwką, schab z morelą, kurczak faszerowany. Wszystko własnej roboty przekazywane młodemu pokoleniu żeby to wszystko działało nadal – dodają.
– To sama przyjemność uczestniczyć w takich wydarzeniach – mówi Andrzej Polan, szef kuchni, autor książek kulinarnych, który na rynku przygotowywał dla gości swoje popisowe smakołyki.
– Podczas tej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaków pozwalają mi na to żeby poznać piękne miejsca. Tuchów należy do takich miejsc. Jest przeuroczym miasteczkiem, bardzo zadbanym, ludzie przemili, atmosfera fantastyczna. Ta kolejka, która tutaj stoi to czysta radość. Powoduje, że czuje się potrzebny i lubiany. Najważniejsze, że ludzie chcą spróbować tego co przygotowuje dla nich z moją ekipą – dodaje Andrzej Polan.
– Takie wydarzenia są bardzo potrzebne – mówi Marta Malec- Lech z zarządu województwa Małopolskiego.
– Bardzo się cieszę, że w tym roku powróciliśmy z Małopolskim Festiwalem Smaku, tym razem w Tuchowie w powiecie tarnowskim. Myślę, że wszyscy mieli już duże apetyty i dzisiaj nikt nie wróci do domu głodny. Rzeczywiście różnorodność tych dań i potraw jest bardzo duża. Cieszę się, że jako województwo Małopolskie możemy promować nasze tradycyjne, lokalne, zdrowe potrawy w poszczególnych regionach Małopolski – zauważa wicemarszałek.
Podczas Małopolskiego Festiwalu Smaków odbył się konkurs na najsmaczniejsze danie, które wygrało Stowarzyszenie Nasza Dąbrówka Tuchowska za gołąbki z mięsem i sosem z prawdziwków.