Zagórzańskie potrawy mogą zostać wpisane na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego [ZDJĘCIA]

DSC 0230

Zawalczyły o to Śwarne Babki z Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowej. Panie przygotowały najsmaczniejsze przysmaki tego regionu i prezentowały je gronu ekspertów, którzy przyjechali do Wygiełzowa. 

Kluski rozgarnywane, zwane sapką; pierogi z suszonymi śliwkami; kołacz razowy na słono i zupa z karpieli na mleku – to zagórzańscy kandydaci do wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wnioski o ich wpis na tę zaszczytną listę złożyły Śwarne Babki, które też zaprezentowały dania przed Radą ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego.

Łętowskie gaździny w trakcie prezentacji musiały przedstawić szczegółowo proces przygotowania dań i skład produktów niezbędnych do ich ugotowania. Odpowiadały też o historycznych korzeniach wyrobu produktów, tradycyjnej technologii ich produkcji i pochodzenia surowców. Wszystkie wnioski przedstawione przez koło zostały pozytywnie zaopiniowane i teraz trafią do akceptacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Exit mobile version