Dębica: Tradycja i nowoczesność w koszyku i na stole

 

Święta Wielkanocne są niezwykle barwne i mają bogatą tradycję. W koszyczku świątecznym, a później na bogato przystrojonym stole powinny znaleźć się tradycyjne pokarmy i potrawy, których brakowało nam w czasie Wielkiego Postu.

Panie z kół gospodyń powiatu dębickiego podpowiadają jak do tradycyjnych potraw przemycić trochę nowoczesności. – Staramy się wprowadzać nowości na stołach. Widać to przede wszystkim przy ozdobach. Pisanki robimy tradycyjnie pisane woskiem, ale i nowe np. robione z papieru. Mamy także kurkę z płatków kosmetycznych czy zająca ze sznurka, aby nie uciekł. Nowością u nas w tym roku jest babka zaparzana, a nie tradycyjna pieczona – wymieniają gospodynie.

stol-swiateczny2

Świętując okres Wielkanocy na stołach nie może zabraknąć żurku wielkanocnego z białą kiełbasą i kawałkami jajka, bab, mazurów, paschy i pasztetów.

Posłuchaj kobiet z KGW:

Anna Zboch